Institut dietologie a výživy

Staňte se poradcem pro výživu a získejte kvalifikaci ve stále vyhledávanějším oboru!

Kurz Poradce pro výživu je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR a skládá se ze dvou částí: Nutriční konzultant a Výživový specialista.

Absolvent obdrží diplom a potvrzení o absolvování kurzu (osvědčení o rekvalifikaci vydané MŠMT), které jej opravňuje k poskytování poradenství v oblasti snižování nadváhy a zdravé výživy.

Cena kurzu zahrnuje:

  • 6denní kurz Nutriční poradce pro výživu resort svatá kateřinakonzultant (50 vyučovacích hodin) nebo 6denní kurz Výživový specialista (52 vyučovacích hodin)
  • 5x ubytování s plnou penzí v dvoulůžkových pokojích typu standard
  • 2x dvouhodinový vstup do wellness & spa
  • sleva 10 % na masáže a procedury
  • neomezené využití sportovního vybavení


Termíny v roce 2016:
27.9. - 2.10.
29.11. - 4. 12. 

Cena již 13 990 Kč (19 990 Kč) / osoba ve dvoulůžkovém pokoji typ standard. Sleva 30 % při rezervaci do 15. 10. 2016!

Příplatek za jednolůžkový pokoj: 1 250 Kč / osoba / 5 nocí

Ve všech uvedených termínech se můžete přihlásit jak na kurz Nutriční konzultant, tak Výživový specialista. 

Kurz se uskuteční při minimálním počtu 5 účastníků. Pokud by se kapacita účastníků nenaplnila, budete o zrušení kurzu informováni nejpozději do 10 dnů před jeho zahájením a bude vám vrácena uhrazená záloha.
Obecné obchodní podmínky kurzu najdete zde.

Kurz Výživový specialista je zaměřený na prohloubení získaných znalostí.
Základní okruhy kurzu: výživa v prevenci civilizačních onemocněních (poměr omega 3 a omega 6, porucha glukózové tolerance, diabetes, vysoký krevní tlak, sodík, draslík...), sportovní výživa (nabírání kondice, rýsovací období, výživa při různých druzích sportovních aktivit a disciplínách), doplňky výživy pro výkonnostní i vrcholové sportovce...

Přihlášky zasílejte na: info@katerinaresort.cz

Další informace na www.institutdietologieavyzivy.cz

Kapacita kurzu je omezena!

Odbornými garanty kurzu jsou RNDr. Pavel Suchánek a Bc. Margareta Iliopulosová.

Témata přednášek, vzdělávací okruhy kurzu

1.Správné měření tělesného složení (RNDr.Suchánek)

Nutriční diagnostika a InBody 720, jak zjistit potřebný energetický příjem, jak jej vypočítat, jak správně změřit, co to je bazální metabolismus, jak zohlednit sportovní aktivitu, jak vypočítat potřebné množství bílkovin, sacharidů, tuků, přizpůsobení složení stravy zjištěnému tělesnému složení a představě klienta o změně složení těla.

2. Základní anatomie a fyziologie trávicího traktu (RNDr. Suchánek)

Z jakých částí je trávicí trakt složen, kdy a kde se vylučují jednotlivé trávicí enzymy, jak se rozdělují, jak trávení probíhá a jak tráví a vstřebávají jednotlivé složky výživy tj. bílkoviny, sacharidy, tuky. Jak se vstřebávají vitaminy a minerální látky.

3. Základy vyživy (RNDr. Suchánek, Bc. Iliopulosová)

Jak je charakterizována zdravá výživa, jaké jsou základní složky výživy a jejich funkce v organismu, co se stane, když máme více tuků, bílkovin, nebo sacharidů ve stravě. Jaké jsou zdroje bílkovin, sacharidů, tuků, a jak se od sebe liší v působení na organismus.

4. Ovlivnění tělesné hmotnosti a dalších civilizačních chorob složením stravy (RNDr. Suchánek, Bc. Iliopulosová)

Nadváha, obezita a jejich snížení vhodným jídelníčkem, diety na snížení tělesné hmotnosti, složení stravy v prevenci diabetu 2. typu, složení stravy při vysokém krevním tlaku, prevence nádorových onemocnění stravou.

5. Doplňky stravy (Mgr. Vladimíra Vojtová PhD.)

Legislativa, účinné dávky, značení na obalech, rizikové kombinace, jak může být nebezpečný brusinkový džus, nebo šťáva z grepů ?  

6. Složení stravy ve vztahu ke specializovaným skupinám obyvatelstva (Bc. Iliopulosová, RNDr. Suchánek)

Výživa dětí, výživa seniorů, výživa dospělých, výživa žen v těhotenství, v období po porodu a v období kojení, odlišnosti ve složení stravy mužů a žen, výživa při nízké tělesné hmotnosti.

7. Potravinářské zbožíznalství a potravinářské technologie (Bc. Iliopulosová, RNDr. Suchánek)

Vhodné tepelné úpravy potravin, jaké použít druhy olejů ve vztahu k tepelné úpravě, rozlišení tuků a jejich vhodného složení ve vztahu k studené a teplé kuchyni. Jak číst obaly potravin na co se zaměřit, jak číst složení potravin, co je to GDA značení.

8. Jak se mění výživa v případě ke sportu (RNDr. Suchánek)

Výživa sportujících dětí, výživa sportujících dospělých, výživa a sport seniorů, specializované sportovní přípravky, časování příjmu živin dle sportovní aktivity.

9. Potravinové alergie

Co to jsou potravinové alergie, jak je rozeznat od potravinových intolerancí, tělesnou zátěží vyvolaná alergická reakce, rizikové potraviny

10. Komerční diety a jejich použití

Dieta Ducanova, Atkinsonova, ketogenní, podle krevních skupin, nebo paleolitická dieta, dieta proti překyselení, na jakých principech fungují a jak s nimi pracovat, abyste sobě nebo klientům neublížili.

11. Detoxikace těla stravou a jaké případně použít doplňky

Jak detoxikovat organismus, jak změnit složení stravy aby působila detoxikačně, lze detoxikovat bez doplňků stravy, jak nenaletět distributorům zázračných diet a jak poznat opravdu fungující doplňky výživy ve vztahu k detoxikaci.

12. Provoz nutriční poradny, základy pro práci s klientem (RNDr. Suchánek, Bc. Iliopulosová)

Dotazník stravovacích zvyklostí - sestavení anamnézy klienta, chování ke klientům, příklady z praxe, příklady řízeného rozhovoru, nejčastější dotazy a chyby

Přednášet  a diskutovat se studenty na daná témata budou, mimo jiné:

  • RNDr. Pavel Suchánek, dietolog, IKEM Praha
  • Mgr. Vladimíra Vojtová, Ph.D., obor lékarenství a lékařská farmakologie - problematika doplňků výživy.


Podrobné informace naleznete na oficiálních stránkách kurzu.