

Kterým jídlem začít a proč?
Podle Ájurvédy by každé naše jídlo mělo zahrnovat všech šest chutí. V jednom ze základních ájurvédských spisů jménem Sushruta Samhita je sepsáno správné pořadí chutí tak, aby bylo podpořeno správné trávení.
Začněte sladkou chutí, pokračujte kyselou a slanou, pak následuje štiplavá, hořká a na konec trpká chuť. U hladového člověka (měli bychom jíst jen pokud máme hlad, neměla by nás k jídlu nutit chuť) sladká chuť v úvodu kontroluje Vátu (element vzduchu a éteru, vítr) v žaludku.
Kyselá a slaná chuť uprostřed jídla pomáhá stimulovat trávicí oheň v tenkém střevě. Štiplavá, hořká a trpká chuť pak pomáhá podmanit si a kontrolovat Kaphu (element země a vody, hlen).
Proč tedy sladké na úvod jídla?
Sladká chuť velmi rychle působí na chuťové pohárky, tvorbu slin i dalších trávicích šťáv. Pokud jíte sladké na závěr jídla, zpomalíte své trávení. Pokud je vám nepřirozené začít sladkým, zkuste alespoň jedno nebo dvě sousta, než si dáte zeleninu, chapati nebo rýži. Pomůže vám to lépe vstřebat vitamíny a živiny.