Jarní kateřinská kuchařka
SNÍDANĚ
Kořeněná Poha - snídaňová kaše
Poha je nevařená basmati rýže,která připomíná svým tvarem vločky, proto ji koupíte pod názvem “rýžové vločky” Poha je snadno strávitelná, harmonizuje všechny tři dóši. Můžete z ní připravit dobrou snídani nebo použít jako přílohu hlavního jídla.
Na přípravu potřebujete:
- 3 hrnky rýžových vloček - Poha
- 1/3 hrnku oleje (ghí, slunečnicový, kokosový)
- 1 čajová lžička černých hořčičných semínek
- 1 čajová lžička kmínu
- 3 lístků kari, čerstvé nebo sušené
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- 1/2 hrnku nasekaných lístků koriandru
- Na ozdobu sušené ovoce, kokosové plátky a med, limetka
Postup:
Propláchněte dvakrát rýžové vločky, odložte stranou a nechte okapat. Rozehřejte si na mírném ohni olej v hrnci nebo v hlubší pánvi. Orestujte hořčičná semínka, kmín, lístky kari. Restujte tak dlouho, dokud semínka nezačnou pukat, poté přidejte kurkumu a sůl. Promíchejte a přidejte koriandr. Vmíchejte rýžové vločky, zakryjte a vypněte. Nechte pár minut odpočinout. V jarním období je ideální vmíchat sušené ovoce, plátky kokosu, pokapat limetkou a pokud toužíte, můžete opatrně přidat med.
Pokud se rozhodnete pro slanou verzi, můžete přidat ke koriandru na kostičky nakrájenou malou cibuli a čili papričku.
OBĚD
Masoor Dhal z červené čočky
Tento recept je vhodný na začátku jarního období, kdy je ještě poměrně chladno. Dá se použít i v pozdním jarním období, jen je třeba přidat byliny a koření, která jemně ochlazují, jako je koriandr, máta nebo fenykl.
Na přípravu potřebujete:
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody
- 1/4 čajové lžičky koriandru v prášku
- 1/4 čajové lžičky drceného kmínu
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- 1/4 čajové lžičky soli (nejlépe himalájské soli)
- 1/2 hrnku sezóní zeleniny
- 1 špetka černého pepře
- Koriandr a limetka na ozdobu
Postup:
Properte červenou čočku a nechte okapat. Poté v hrnci nebo v hlubší pánvi smíchejte vodu s čočkou a přiveďte k varu. Stáhněte oheň, přidejte zeleninu, všechno koření mimo soli. Přikrejte a vařte na mírném ohni 10 minut. Červená čočka se vaří velmi rychle, proto doporučuji kontrolovat, aby nebyla příliš rozvařená. Záleží na vaši chuti. Servírujte s rýží, plackami, vařenou zeleninou nebo v pozdním jarním období s čerstvým zeleninovým salátem.
VEČEŘE
Jarní zelený salát
s avokádovým dresingem
Pro tento jarní salát je důležité zvolit správné ingredience, aby jste příliš nezatížili vaše trávení, ale naopak pomohli přirozené očistě jater. Jednoduchá rada, volte ty suroviny, které jsou typické pro jarní sklizeň.
Na přípravu salátu potřebujete:
- 450 - 500g jarních zelených listů
(baby špenát, pampeliškové listy, Arugula, rukola…) - Hrst nasekané jarní cibulky
- Hrst nasekané petržele
Na přípravu dresingu potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 1 stroužek česneku, nasekat
(můžete použít i nakládaný česnek - pickles) - 2 polévkové lžíce extra virgin olivového oleje
- šťáva z 1 limetky
- 1/4 čajové lžičky soli, nebo podle chuti
- čerstvě mletý pepř k dochucení
Postup:
Umyjte salátové listy, jemně roztrhejte a vložte do velké mísy. Rozpůlte avokádo, odstraňte pecku a dužinu vložte do mixéru se všemi ostatními ingrediencemi. Rozmixujte. Pokud je směs příliš hutná, přidejte vodu. Pozor, aby směs nebyla příliš tekutá, ale zůstala více jako pyré.
Nalijte dresing na připravené listy a promíchejte. Pro ozdobu
a dochucení přidejte plátky ředkviček, klíčky nebo kousky chřestu.
NÁPOJ
Golden milk
O kurkumě a jejich účincích už určitě každý slyšel. Harmonizuje všechny ájurvédské dóši, očišťuje tělo, má vliv na naši krev, krevní sraženiny, nádory, zlepšuje krevní i lymfatický oběh. Má očistné účinky na naše játra, proto určitě patří do jarního jídelníčku. Na jaře zkuste nedoslazovat, ale můžete dochutit zázvorem a skořicí.
Na přípravu potřebujete:
- 2 hrnky mléka, podle vlastní volby (kokosové, mandlové atp.)
- 1 polévková lžíce mleté kurkumy
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- malá špetka mletého kardamonu
Postup:
Vložte všechny ingredience do hrnce. Na mírném ohni, za stálého míchání přiveďte k varu. Podávejte teplé.
Přejeme vám dobrou chuť
Foto: Lucie Čermáková
Zdroj: KLINGROVÁ, Zuzana. Jóga po celý rok. Albatros Media, 2019. ISBN 9788026427049.