Booking
Rooms and apartments
Arrival
Departure
Persons
Children
Programs and activitiesSelect package
Choose offer
17/02/2020

Zimní období, čas pro relaxaci a meditaci

Jaké aktivity zvolit, jak správně meditovat a relaxovat? Jak relaxovat a regenerovat? Jaké aktivity jsou vhodné pro toto období?

Jaké aktivity zvolit, jak správně meditovat a relaxovat?

Začátek nového roku v nás všech vyvolává potřebu dělat věci jinak. Bohužel zimní období není ideálním časem na změnu. Diety, běhání, očistné kůry, to vše zkuste odsunout na jarní období, kdy ájurvédské dóši, Kapha v jarním období a pak Pitta nám přinesou větší množství energie a naše tělo se bude chtít přirozeně samo očišťovat a zbavovat nadváhy.
Čemu se tedy více věnovat v zimních měsících? Relaxaci. V zimě je orgánový čas ledvin, které jsou energetickou zásobárnou našeho těla. Je tedy ideální čas pro regeneraci organismu.


Jak relaxovat a regenerovat?

Začněte plánováním volného času. Jeden den v týdnu je vhodné zařadit odpočinek, zajít třeba na masáž. Nevíte jaká je pro vás vhodná? Vyzkoušejte ájurvédskou masáž abhyangu, která stimuluje tok lymfy, uvolňuje energetické bloky a pomáhá odstranit odpadní látky z těla. Nečekejte hýčkání. Toužíte-li po jemné masáži, pak raději zajděte na aromaterapeutickou masáž. Pokud máte pocit psychické únavy, pak vyzkoušejte Shirodharu, ájurvédskou masáž, kdy vám teplý olej stéká do oblasti mezi obočím, oblast třetího oka. Tato terapie přináší nejen mentální úlevu, ale také zlepšuje úzkostné stavy, depresi a nespavost.


Jaké aktivity jsou vhodné pro toto období?
Určitě můžete zajet lyžovat na hory nebo vyběhnout na běžkách, ale nezapomeňte po těchto aktivitách zajít do sauny, páry nebo do whirlpoolu. Pomůže to k odstranění odpadních látek z organismu a urychlí se regenerace sil. Pokud se věnujete józe, zvolte pomalejší styly, jako je Jin jóga, Hatha jóga nebo přímo Restorativní jógu.

Co můžete očekávat?
Dlouhé výdrže v jednotlivých pozicích, to spojuje všechny výše jmenované styly. U Resorativní jógy nečekejte ani pozice ve stoje. Dlouhé ležení přes speciální polštáře na jógu, kdy jste přikryti dekou a s meditačním polštářekem na očích, který pomáhá hlubšímu uvolnění kosterních svalů, pak dochází k hlubšímu uvolnění a intenzivnější regeneraci těla, ducha i mysli. To vás čeká během této speciální lekce. Pokud chcete poznat ještě intenzivnější úroveň relaxace, pak určitě zařaďte Jóga Nidru, jógový spánek. Ano, i toto je jogínská technika, se kterou se velmi často setkáte i v ájurvédských nemocnicích nebo klinikách.

Proč a k čemu slouží?
Jóga Nidra je vedená hluboká relaxace, kdy pomocí speciálního vedení se dostáváte do hluboké fáze spánku v bdělém stavu. Vaše tělo velmi intenzivně regeneruje. Říká se, že pokud se vám podaří dosáhnout tohoto stavu, ucítíte ohromný příval energie, jako, když se probudíte po 8 hodinách kvalitního spánku. Přitom lekce Jóga nidry trvá 30 až 45 minut. A jaké jsou její účinky na naše zdraví? Zmírňuje stavy úzkosti, depresí, nespavost, zlepšuje soustředění, odbourává následky stresu. Ztrácí se negativní pohled na svět. Možná vám to připomíná meditaci. Ano, účinky jsou podobné, avšak technika je jiná. Meditace nikdy neprobíhá vleže a většinou není vedená celá lekce. Meditace má různé varianty a je vhodné volit ten tip meditace, která je pro vás vhodná.

Nevíte jakou zvolit?
Pokud jste navštívili ájurvédského lékaře, jógového terapeuta nebo jste si udělali test ájurvédských dóš, pak již víte, která je vaše predominantní ájurvédská dóša, můžete zvolit meditaci právě podle ní. Pokud nevíte, jaká jste dóša, udělejte si test Dóš. Doporučujeme test Dóš z knihy ,,Jóga po celý rok'' od autorky Zuzany Klingrové.
[KLINGROVÁ, Zuzka. Jóga po celý rok. V Brně: CPress, 2019. ISBN 9788026427049.]
 

  • Pitta
    Je velmi akční, soutěživá, soustřeďená na výkon a má sklony k perfekcionalismu. Jakou meditaci zvolit?

    Meditace prázdné mísy (Kevala Kumbhak)


    Posaďte se pohodlně, ať už zvolíte lotosový květ nebo se posadíte na židli. Položte ruce na kolena, dlaněmi otočenými a otevřenými vzhůru, jako prázdné misky. Mírně otevřete ústa a dotkněte se jazyka horního patra, za předními zuby. Věnujte pozornost dechu. Nechte, ať váš dech plyne přirozeně. Dech je předmětem vědomí. Stačí sledovat pohyb dechu. Když sledujete pohyb dechu, věnujte pozornost špičce nosu. Jen si uvědomte, jaký je vzduch, který přichází a odchází. Vchází chladný vzduch, vychází teplý vzduch. Zkuste takto sedě a pozorovat dech asi 5 minut.
     
    Po 5 minutách následujte dech. Jděte se vzduchem do nosu, krku, dolů k bránici, až do břicha, tam se na chviličku přirozeně zastaví. Zůstaňte v této pauze na zlomek vteřiny, pak následujte dech při výdechu, když se otočí směrem nahoru a jde stejnou cestou zpět ven z těla. Možná i zde ucítíte přirozenou chuť zastavit.

    První pauza po nádechu je v oblasti za pupíkem, druhá pauza je mimo tělo v prostoru. V těchto dvou pauzách se zastaví dech i čas. Pohyb dechu je čas. V těchto dvou zastávkách je přítomna pouze naše existence. V těchto dvou zastávkách jste obklopeni klidem a láskou. V těchto zastávkách se stáváte “prázdnou mísou”. Nic neřešíte, neočekáváte, jen pozorujete a prožíváte v přítomném okamžiku. Praktikujte tuto meditaci ideálně po dobu 15 minut ráno a večer. Během dnů, týdnů, měsíců, praxe, si uvědomíte, že čas v pauzách se propojil a vy ucítíte příjemné pocity v oblasti mezi obočím, 6.čakra. 
  • Kapha
    Příliš mnoho této dóši přináší pomalost, letargii až lenost. Tedy pro Kaphu je lepší zvolit meditaci v pohybu. Může jít třeba i o tanec, já pro ni zvolím meditaci v chůzi.

    Meditace v chůzi
     
    Místo soustředění na dech, přeneste pozornost na chodidla. Zkuste chodit pomalu, s plným vědomím pocitů, které vás naplňují při zvedání chodidla, jeho pohybu dopředu a položení zpět na zem. Vnímáte pocity v přítomném okamžiku. Během meditace v chůzi vás může rušit vnější prostředí a můžete pociťovat ztrátu rovnováhy. Nevadí, to je součástí procesu.
     
    Jak na to? Ideální je prostor venku, 5 - 10m2, kde je čistý vzduch, nejlépe zahrada nebo park. Samozřejmě můžete praktikovat i doma, ale pozor na překážky. Postavte se do pozice Hory - Tadasana, paže volně podél těla, pohled směřuje 2 metry před vás. Vnímejte vaše chodidla. Pomalu se dejte do ohybu,  provádějte vše velmi pomalu, soustředěně. Nejprve se soustřeďte na chodidlo vzadu, vnímejte jeho zvedání, pohyb prostorem a položení zpět na zem. Uvědomujte si každičký okamžik procesu. Opakujte po dobu 10 minut. Pokud vám mysl uteče od jednotlivých fází chůze, nevadí, vraťe ji zpět k chodidlu vzadu. Pokd je vyrušení příliš silné a nejste schopni se znovu soustředit, zastavte a vnímejte dech, pak znovu chodidla a pokračujte v chůzi. Pokud se potřebujete otočit, i to je součást meditace, otočte se přes špičku a pokračujte. Vnímejte co se odehrává v přítomném okamžiku.
  • Váta
    Je rychlá, těkavá, neklidná, nesoustředěná a přelétavá. Ano, ti z vás, kdo jste se našli v této dóše, pro vás je meditace velký oříšek, avšak velmi přínosná a potřebná. Jak na to? Musíte svou mysl zaměstnat, dát ji přesné úkoly. Je těžké pokud se rozhodnete pro meditace, které nemají přesný postup, například pozorování věcí, plamene svíčky. Pak mysl nebude klidná, ale naopak, vymyslí spousty příběhů okolo jednoho jediného plamene svíčky.

    Meditační technika - vizualizace
     
    Oči jsou silným smyslovým orgánem, který nám přináší informace o dění ve světě okolo nás. Při vizualizaci si často vybavujeme přávě věci z vnějšího prostředí, nejčastěji přírodu, světlo, vodu, nebe, hory.
    Vy však potřebujete přesnou věc, postup. Jak na to?
    Zkuste si vizualizovat, že vaši páteř naplňuje světlo. (Pokud si nejte jisti, jak vaše páteř vypadá, protože přírodopis či bioologii jste měli již dávno, podívejte se)
    Pohodlně se posaďte, zkontrolujte, že vaše páteř je rovná, zavřete oči. Soustřeďte se na váš dech. Vnímejte, jak přirozeně přichází a odchází. Přeneste pozornost k páteři. Uvědomte si oblast pánve a stoupejte vzhůru až po temeno hlavy. Cítíte, jak s každým nádechem se tvoří prostor mezi jednotlivými obratli a páteř je delší a delší. Postupně se její pevný tvar mění v paprsek světla, který naplňuje páteř, prostupuje jí od kostrče vzhůru a od hlavy se pak rozlévá do celého těla. Zkuste této technice věnovat 5 až 10minut. Uvědomte si jasnost vašich smyslů i myšlenek po tomto druhu meditaci.
     

Je pro vás meditace nebo jóga nidra příliš pomalá a nechce se vám do těchto technik? Nevadí.
K uvolnění přetížené mysli vám pomůže například pletení, ruční práce nebo…
 

  • Vybarvování antistresových omalovánek, tvorba mandal
     
    Ať už se rozhodnete “jen” vybarvovat nebo se pustíte do kreslení mandal či jejich tvorbě z barevných písků, záleží jen na vás. Všechny varianty vám pomohou zklidnit vaši mysl a žít v přítomném okamžiku. Pozorovat, co krásného vzniká pod vašima rukama.
     
     

Velmi častý argument, který lidé říkají je “ nemám na meditaci čas “. Pokud si toto někdo myslí, pak nemá. Je to skutečně o vašem rozhodnutí. Není nutné meditovat hodinu, i pár minut postačí. Můžete zkusit meditovat, když stojíte ve frontě na oběd, v obchodě, venčíte psa nebo čekáte u benzínové pumpy.
 
Jak pravil Mahatma Ghándí “Dnes jsem toho činil tolik, že budu muset meditovat dvě hodiny, místo jedné”.
To je síla meditace. Pomoc překonat rychlou dobu ve které žijeme, plnou úkolů, podnětů a myšlenek. Vše, co je třeba, je váš čas a dech.
 
Někdo tuto myšlenku “nemám čas” aplikuje i na relaxaci. Bohužel toto rozhodnutí není správnou cestou. Pokud chceme, aby naše tělo podávalo výkon, pak je třeba zařadit relaxaci a regeneraci sil. Zimní období je ideálním časem. Zkuste malinko ubrat ze svých novoročních předsevzetí, relaxujte a vraťte se k nim na jaře. Uvidíte, že pokud si dostatečně vaše tělo odpočine, vyhne se vám jarní únava.

contact

Privacy and cookies settings

The website uses cookies to provide services, personalize ads and analyze traffic.

By making the following choice, you agree to our privacy policy and cookies.You can change your settings at any time.